Drunkorexia tıbbi bir terim ya da resmi bir yeme bozukluğu değildir; sarhoşluk ve anoreksiya kelimelerinin birleşimidir. Alkol zehirlenmesini en üst düzeye çıkarırken kalori alımını kontrol etmeyi amaçlayan bir davranış terimidir. Drunkorexia terimi, ya alkolden tüketilen kalorileri telafi etmek ya da belki de alkolün etkilerini hızlandırmak ve daha çabuk sarhoş olmak amacıyla gıda kısıtlaması ve diyet yapan bireyleri tanımlamak için kullanılır. Anoreksiya nervoza veya bulimiya nervoza gibi köklü yeme bozukluklarından farklıdır. Anoreksiya nervozalı kişilerde yoğun bir şişmanlama korkusu vardır. Yiyecek alımlarını kısıtlarlar ve sıklıkla aşırı egzersiz, kusma ve laksatif kullanma gibi aşırı telafi davranışları yoluyla tehlikeli derecede düşük kilolara kadar düşerler. Bulimia nervoza hastaları, anoreksiyalı bireylerle benzerlikler paylaşır, ancak önemli bir fark, ağırlıklarının tehlikeli derecede düşük anoreksiya nervoza seviyelerine ulaşmamasıdır.
Drunkorexianın yeni bir fenomen olmadığı da belirtilmelidir. Drunkorexianın en eski akademik ifadelerinden biri 2008 tarihli bir makalede bulanmaktayken, o zaman bile, bir Google araması bu terim için 9.000’den fazla sonuç vermişti.
“Alkolde tüketmeyi beklediğim kalorileri telafi etmek için içmeden önce egzersiz yaptım.”
“İçerken normalden daha az yemek yedim çünkü alkolün etkilerini DAHA HIZLI hissetmek istedim.”
“Daha önce alkolün etkisi altındayken tükettiğim alkoldeki kalorileri telafi etmek için kustum.”
Drunkorexialı bireyler yukarıdaki örneklere benzer düşünce biçimlerine sahiptirler.
Sonuçlar, katılımcıların çeşitli nedenlerle sarhoşluk sorunu yaşadığını gösterdi:
Yapılan bir çalışma drunkorexialı bireylerin % 35’inin daha hızlı sarhoş olmak için drunkorexia yaşadığını,% 57’sinin bunu içmekten alınan kalorileri telafi etmek için yaptığını, katılımcıların yaklaşık% 12’si ise, tüketilen kalorileri telafi etmenin bir yolu olarak kasıtlı olarak kusma noktasına kadar içtiğini bildirmiştir.
Alkole bağlı zorluklar ve drunkorexia, başa çıkma aracı olarak alkol kullanımıyla (örneğin, kişinin sorunlarını unutmak, daha iyi hissetmek) ilgilidir. Bunun etkili bir baş etme yöntemi olmadığını söylemeye bile gerek yoktur. Araştırmalar, olumsuz duygularla başa çıkmanın bir yöntemi olarak içmenin alkol sorunlarına karşı savunmasızlığı artırdığını göstermiştir.
Araştırmacılar, drunkorexianın altında yatan motivasyonun duygulanımla başa çıkma yollarını, kilo alma korkusunu ve belirli bir vücut idealine ulaşma arzusunu yansıttığını belirtmektedir.
Drunkorexia için risk faktörleri şunları içermektedir:
İdeal ince fiziğe ulaşmayı istemek.
Endişeler ve kötü ruh hali gibi olumsuz duygularla baş etmenin bir yolu olarak alkol tüketmek.
Sonuçlara göre “zayıflık güdüsü”, “drunkorexia aşırı vücut tatminsizliği ve alkol güdüleriyle ilişkilendirildi.”
Drunkorexia ve yeme bozuklukları arasındaki benzerliklere rağmen, drunkorexia, içme problemleriyle daha güçlü bir şekilde bağlantılı olan telafi edici bir davranış gibi görünmektedir.
–