Tükenmemek İçin

Uzaktan çalışma, kişisel ve profesyonel yaşam arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak daha uzun saatler çalışmaya yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yakın tarihli bir araştırmasına göre, aşırı çalışma ve tükenmişlik sadece bir yılda dünya çapında 745.000’den fazla ölüme yol açtı. Haftada 55 saat veya daha fazla çalışan kişiler, haftada 35-40 saat çalışanlara göre ortalama % 35 daha yüksek felç kalma ve % 17 kalp hastalığından ölme riski ile karşı karşıya kalıyor. Ancak mesleki başarınızdan ödün vermeden zihinsel ve fiziksel sağlığınıza öncelik vermek için yapabileceğiniz şeyler var. İş-yaşam dengesini korumada başarılı olmak için aşağıdakileri deneyin:

-Güne doğru başlayın. Sizin için işe yarayan ve güne sağ ayak üzerinde başlayan bir sabah rutini oluşturun. Planlayıcıysanız, kıyafetinizi, besleyici bir kahvaltıyı planlayın ve kahve makinesini bir gece önceden ayarlayın. Sabahları öz bakım için kendinize zaman ayırın.

-Güne başlarken ve bitirirken kendinize günlük dinlenme ve eğlenme süreçlerinizi de mutlaka barındıran zaman sınırları belirleyin ve bunlara bağlı kalın. Hafta sonları da çalışmanız gerekiyorsa, çalışmanızı bir hafta sonu gününde birkaç saatle sınırlandırın.

-İş e-postalarına mesai saatleri dışında yanıt vermeyin.
İş yükü ve beklentilerle sınırları belirlemek için çalıştığınız kurumun yanısıra kendi haklarınızı da gözeten açık ve doğrudan bir dil kullanın (pasif, agresif veya pasif agresif değil). Hayır demeyi öğrenin.


-İş-yaşam dengesini içeren bir yaşam vizyonu veya kariyer planı oluşturun. Kariyeriniz ve finansal başarınız, sağlığınız, ilişkileriniz, hobileriniz ve daha fazlası dahil olmak üzere kişisel yaşamınızla uyumlu olmalıdır. Kariyerinizi hayatınızın bağlamına göre planlayın, tersi değil.

-Kendi iyi ebeveyniniz olun ve öz bakımınıza öncelik verin. Sadece kariyerinizde değil, sağlık ve zindeliğinizde de kendiniz için en iyisini isteyecek kadar kendinize özen gösterin. Yeterli uyku, egzersiz, doğru beslenme ve hobilere zaman ayırdığınızda, işte daha üretken olacaksınız.

-Meşgul olma hastalığından kurtulun. Zihninizi, bedeninizi ve ruhunuzu yenilemek için kendinize ait zamanlarınızı, sizden beklenen görevlerden ve sorumluluklarınızdan yalıtarak yalnızca yapmakta olduğunuz şeyle ilgilenin. Bunu yaparak, iş yerinde daha yüksek üretkenlik, daha az hata, daha yaratıcı düşünme, gelişmiş problem çözme ve işbirliği ve daha yüksek duygusal zeka elde edeceğinizi bilin.


-Gerekli durumlarda yardım isteme becerinizi geliştirin. Her sorunla yalnız başınıza baş etmeye çalışmak yalnızca tükenmenize değil aynı zamanda yardım istediğiniz durumda önlenebilecek olan hataları yapmanıza yol açar. Yapılacaklar listenize bakın ve kendinize sorun, “Bunu yapacak en iyi kişi ben miyim? Bunu yapabilecek tek kişi ben miyim? Bunu yapmaktan zevk alıyor muyum? Bu benim zamanıma değer mi?” Zevk almadığınız görevleri mümkün olduğunda dışarıdan temin edin. Nerede yardıma ihtiyacınız olduğunu belirleyin ve isteyin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *