Psikofizyolojik Uykusuzluk

Psikofizyolojik uykusuzluk kişinin uykuya geçiş esnasında yaşadığı artmış uyarılmışlığa bağlıdır. Bu kişiler uyumaya ayrılan yer, yatak odası dışında ve uyumak için çaba göstermedikleri durumlarda genellikle uykuya dalış sorunu yaşamazlar.

Psikofizyolojik uykusuzluk yaşayan kişilerin uyku ile ilgili işlevsel olmayan inanç ve düşünceleri vardır. Günlük işlevsellikleri iyi olmasına karşın kendilerini gün içinde kötü ve uykusuzluk sorunlarıyla ilgili çaresiz hissettiklerini bildirebilirler. Bu kişiler uyuma düşüncesi ile koşullanan bir uyarılma durumu geliştirmişlerdir. Uyku ile ilgili olarak zihinde eşleştirilen yatak odası, yatak, yorgan, yastık gibi nesneler bu kişilerin uykusuzluğunu aktive etmektedir. Bu nedenle psikofizyolojik uykusuzluk şartlanma/ koşullanma uykusuzluğu olarak da isimlendirilir.

Psikofizyolojik uykusuzluk genellikle uyku sıkıntılarına yol açan; stres, anksiyete bozuklukları, gecikmiş uyku fazı sendromu, hipnotik ilaç kullanımı ve/veya kesilmesi gibi durumlarla birlikte görülmektedir.

Psikofizyolojik uykusuz yaşayan kişi;

Uyuyamama ihtimaline yönelik artmış kaygı taşır,

Uykuya dalma çok önemsenen bir seremoni haline gelip uykuya dalma adına yoğun çaba gösterir,

Uykuya dalarken aklına “keşkeler” takılır,

Yatağa yattığında bedeninde artmış kas gerilimi vardır,

Gerilim hissi, çarpıntı vb. gibi anksiyete belirtileri gösterir.

Kronikleşmiş psikofizyolojik uykusuzluk yaşayan bireyler “herhangi görünür bir gerekçe olmamasına karşın uyuyamadıklarını belirtseler de yapılan detaylı görüşmeler bu kişilerin uykusuzluğun ilk başladığı dönemlerde “belirli” bir nedenle uyuyamadığını ancak zamanla uyuyamayacak olma ihtimaline dair kaygılı bekleyişin yeni neden haline gelerek orjinal kaynağı unutturduğunu göstermektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *