Ağlamak Sahiden Sakinleştirir Mi?

Ağlamak, pek çok farklı durumda ortaya çıkabilen insani bir duygu ifadesi. İnsan mutsuzluğunu ve acısını ağlayarak ifade ettiği, gibi sevindirici durumlar karşısında da ağlayarak tepki verebiliyor. Ünlü düşünür Montaigne, duygusal durumların ne kadar çok karmaşık olabildiği ve bir durumun aynı bireyin hem gülmesine, hem ağlamasına yol açabildiğini belirtmiş.

Ağlamak gerek psikolojik, gerekse de fiziksel iyilik için yararlı denilmektedir. Ancak durumun sanılandan daha karmaşıktır. Ağlamanın olumlu duygular kadar, sıkıntı gerginlik, üzüntü hatta suçluluk ve utanç gibi olumsuz duygulara da yol açabildiğini görüyoruz.

Anlaşılan o ki ağlamanın kendisi tek başına yararlı ya da rahatlatıcı değil. Ona bu olumlu nitelikleri kazandıran, ortaya çıktığı sosyal ortamdır. Yani ağlama sonucunda elde ettiğimiz sonuçlar, ağlamayı rahatlatıcı hale getiriyor. Ağlayan bebeğe anne süt verir ve bebek sakinleşir. Bizlerde de mekanizma pek farklı değil. Ağlayan yetişkin de, maddi ya da manevi destekle karşılaştığı vakit sakinleşerek, kendini iyi hissediyor.  Bizi iyi hissettiren; ağlayarak sütü çağırmamız değil, sütün kendisi!

Kişinin ağlama sürecinden öncesinde ve daha önceki günlerde duygu durumu pozitifse

Daha uzun değil ama daha yoğun ağlayan biriyse,

Kontrol edebilecekleri bir durum karşısında ağlıyorsa,

Diğerlerinden yardım alınabilecek durumlarda ağlıyorsa,

Diğerinin yardımının büyük önem taşıdığı durumlarda ağlıyorsa,

Pek çok kişinin karşısında değil tek bir kişinin yanında ağlıyorsa (yardım davranışında grup etkisi!),

birey ağlamaktan daha çok yarar görüyor ve ağladıktan sonra kendilerini daha iyi hissediyor. Çünkü bu bağlamlarda ortaya çıkan ağlama ötekini yardım etmeye motive ediyor. Ancak;

Ağlama süreci öncesinde ve daha önceki günlerde de olumsuz duygular içinde olanlar,

Kontrol edilemez bir durum karşısında ağlayanlar,

Diğerlerinin yardımının bir önemi olmadığı durumlarda ya da yardım edilemeyecek durumlarda ağlayanlar,

Pek çok kişinin karşısında ağlayanların ağlama sonrasında duygu durumlarında olumlu yönde bir değişim olmamasının yanı sıra kendilerini daha da kötü hissedebiliyorlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *